Powszechnie uważa się, że matcha jest najzdrowszą spośród wszystkich herbat, a jej picie przynosi wiele korzyści dla organizmu:
• wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowej masy ciała
• dzięki właściwościom antyoksydacyjnym niweluje działanie wolnych rodników
• wspomaga prawidłową pracę układu krwionośnego
• pobudza dzięki zawartości naturalnej kofeiny
• wykazuje potencjał przeciwzapalny i antybakteryjny
Preparat zawiera zieloną herbatę matchę (bez sztucznych dodatków i wypełniaczy) pochodzącą
z kontrolowanych i certyfikowanych upraw ekologicznych. Certyfikat ekologiczny gwarantuje, że na żadnym etapie produkcji nie były używane sztuczne nawozy i środki ochrony roślin. Surowiec jest wytwarzany wyłącznie z młodych liści.
Matcha to bardzo drobno sproszkowane liście zielonej herbaty, która w tradycji japońskiej pojawiła się blisko 1000 lat temu, jako ważny element ceremonii herbacianej. Specjalny proces wytwarzania w zacienionych miejscach powoduje, że w dojrzewających liściach wytwarzają się znaczne ilości składników odżywczych, na czele z przeciwutleniaczami i aminokwasami. Matcha jest spożywana
w całości, natomiast w przypadku parzonej liściastej zielonej herbaty spożywa się tylko napar.
Z tego powodu matcha jest blisko 100 razy bogatsza w dobroczynne składniki niż tradycyjna liściasta parzona zielona herbata.
Matcha zawiera naturalną kofeinę, dzięki czemu ma działanie pobudzające podobne do kawy. Kofeina pochodząca z matchy stopniowo uwalnia się w organizmie dodając energii i nie powoduje późniejszych gwałtownych spadków, jak to ma miejsce przy spożyciu kawy.